Algemeen
Wie mag een woning huren en bewonen?

Je kunt alleen een woning huren wanneer je er zelf gaat wonen en na verhuizing inschrijft op het gehuurde adres in de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van de gemeente waar de woning staat. Het is verboden om de woning te verhuren voor korte of langere periode (short stay, Airbnb e.d.). Ondertekenaar(s) van het huurcontract en hun eventueel inwonende kind(eren) zijn de bewoners van de eengezinswoning.

Kan ik de woningen bezichtigen?

Je bent vast erg nieuwsgierig hoe de woningen er uit komen te zien! Wegens veiligheidsrichtlijnen op de bouw is het niet mogelijk om de woningen zomaar te bezichtigen. Om je toch een goed beeld te geven van het uiteindelijke resultaat, plaatsen wij op deze website impressie beelden en/of video’s zodra deze beschikbaar zijn.

Mocht er een kijkmogelijkheid georganiseerd worden op de bouw of een modelwoning, dan word je daarvan op de hoogte gebracht indien je bent ingeschreven.

Kan ik huurtoeslag ontvangen?

De woningen worden verhuurd in de vrije sector. Daarom is het niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen.

Moet ik inschrijf- of bemiddelingskosten betalen?

Je hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er zijn geen bemiddelingskosten.
Voor (of tijdens) het ondertekenen van de huurovereenkomst dient de eerste maand huur en de eventuele waarborgsom te zijn/worden overgemaakt via internetbankieren. Een waarborgsom wordt gevraagd indien je zelfstandig ondernemer bent, in loondienst voor bepaalde tijd bent, je niet volledig aan de inkomensrichtlijnen kunt voldoen of in het geval van afwijkende situaties.

Ik wil een woning huren, wat moet ik doen?

De inschrijving is gestart. De inschrijving verloopt volledig online via deze website.

Corona
Wat is de invloed van Corona?

Op deze website vermelden wij de geplande oplevering van de woningen. Op dit moment verwacht de aannemer dat deze datum wordt gehaald. Echter, de opleverdatum kan door omstandigheden verzet worden, zoals bijvoorbeeld door het later aangeleverd krijgen van de bouwmaterialen of wanneer er verdere beperkende maatregelen door de overheid worden ingevoerd. Wij houden dit goed voor jou in de gaten en wanneer je bij ons een woning wilt huren, informeren wij je uiteraard tijdig over de sleuteloverdracht.

Houd hier dus ajb rekening mee wanneer je de huur opzegt of je woning verkoopt.

Duurzaamheid
Zijn de woningen voorzien van zonnepanelen?

Ja, de woningen van Park Centraal zijn voorzien van zonnepanelen op het dak. Met zonnepanelen wek je stroom op voor eigen gebruik. Dat scheelt aanzienlijk in maandelijkse energiekosten. Voordelen: goed voor het milieu en minder afhankelijk van de energieprijzen. Vraag de verhuurmakelaar naar de voorwaarden.

Hoe wordt de woning en het water verwarmd?

De woning is aangesloten op een warmtepomp, die met behulp van water warmte uit de bodem haalt en naar de woning transporteert. In de wintermaanden wordt er warmte uit de bron gehaald om de woningen te verwarmen, waardoor de bron afkoelt. In het voorjaar en de zomer kan de bron dan gebruikt worden om de woning juist te koelen. De begane grond heeft een lage temperatuur vloerverwarming, en op de eerste verdieping lage temperatuur radiatoren. De woningen zijn uitermate goed geïsoleerd, bijvoorbeeld met triple glas en extra isolatie van de kopgevels.

De woning is voorzien van een boiler van 210 liter voor het warm water. Als het warm water uit de boiler op is, duurt het even voordat er weer warm water beschikbaar is.

Hoe energiezuinig zijn de woningen?

De woningen zijn voorzien van zonnepanelen, triple glas, extra gevelisolatie en een aansluiting op een warmtepomp. Hierdoor is er geen aansluiting op het gas meer nodig en worden er dus geen fossiele brandstoffen verbruikt om de woning en het water te verwarmen. Door deze maatregelen krijgen de woningen energielabel A+++.

Toetsing en inkomen
Kan ik als ondernemer een woning huren?

Als ondernemer kun je een woning inPark Centraal huren als je minimaal 2 jaar een eigen onderneming hebt en aan de inkomensrichtlijnen voldoet. Er wordt gevraagd om de jaarrekening van een afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Het resultaat (netto winst voor belasting) wordt gehanteerd als het jaarinkomen. Het gemiddelde van de netto winst uit de bedrijfsvoering over meerdere jaren wordt als bruto inkomen gehanteerd.

Het is goed om te weten dat aan ondernemers een waarborgsom van 3 maanden de kale huur wordt gevraagd bij het sluiten van de huurovereenkomst. De waarborgsom moet voor de sleuteloverdracht in bezit zijn van de verhuurder.

Telt studiefinanciering mee als inkomen?

Studiefinanciering is een lening, en telt daarom niet mee als inkomen.

Telt een uitkering mee als inkomen en (hoe) wordt deze meegenomen in de berekening?

Een uitkering telt, wanneer het een 2e inkomen betreft, mee in de berekening. 

Hoe worden de woningen toegewezen?

Zodra de verhuur van start gaat, krijgen alle geïnteresseerden de mogelijkheid om zich online in te schrijven voor hun droomwoning. Tijdens de inschrijving worden persoonsgegevens, informatie over je inkomen en eventuele vaste maandlasten opgevraagd. Deze informatie wordt gebruikt om te controleren of je aan de inkomensrichtlijnen kunt voldoen. Ter ondersteuning van de ingevulde informatie, upload je de gevraagde documenten in je dossier. Deze documenten tonen aan dat de door jou ingevulde informatie klopt.

Geschikte kandidaten worden vervolgens gematcht met de beschikbare woningen. Dit gebeurt op basis van de door jou ingevulde gegevens en je voorkeurswoningen. Indien er meerdere geschikte kandidaten voor één woning zijn, wordt er een digitale loting ingezet om de voorlopige toewijzing te bepalen.

Mogen ouders of derden garant staan als er niet kan worden voldaan aan de inkomensrichtlijnen?

Wegens de extra risico’s die een garantstelling met zich meebrengt, is het helaas niet mogelijk om ouders of derden garant te laten staan. Het is van belang dat de huurders zelfstandig de huur kunnen betalen en aan de inkomensrichtlijnen voldoen.

Kan ik als uitzendkracht een woning huren?

Het is belangrijk dat je ook op langere termijn de huur kunt betalen. Daarom is het noodzakelijk om een arbeidsovereenkomst van minimaal één jaar te hebben, ondersteund met een intentieverklaring van de werkgever. Met een nul-urencontract of een contract via een uitzendbureau kun je niet aan deze voorwaarden voldoen. Een contract via een detacheringsbureau wordt beoordeeld aan de hand van de voorwaarden van het contract.

Wat zijn de inkomensrichtlijnen om te huren?

Om een woning te huren is het belangrijk dat je iedere maand de huur kunt betalen. Daarom zijn er inkomensrichtlijnen opgesteld:

  • Minimaal bruto maandinkomen van 4 x de maandhuurprijs;
  • Gepensioneerden: minimaal bruto maandinkomen van 3,5 x de huurprijs per maand;
  • Bij twee gezinsinkomens telt het tweede inkomen voor 100% mee;

Eigen vermogen
Wanneer je eigen vermogen hebt en dit van belang is om mee te tellen, dan rekenen wij 10% van het vermogen mee als inkomen bovenop het overige jaarinkomen. Eigen vermogen vanaf € 50.000,- telt mee. Naast je eigen vermogen moet er ook een vast inkomen zijn.

Inschrijven
Waar kan ik het inschrijfformulier vinden? En waar kan ik mijn documenten uploaden?

Je vindt bovenaan op de website een button met ‘Ja, ik wil inschrijven’. Je kunt vervolgens een account aanmaken voor ‘mijn omgeving’; een online dossier waarin je veilig jouw gegevens en documenten kunt aanleveren. Het aanleveren van documenten is pas nodig nadat je een voorlopige toewijzing hebt ontvangen.

Hoe kom ik in aanmerking voor een woning?

Om in aanmerking te komen voor een appartement is het van belang dat je kunt voldoen aan de inkomensrichtlijnen. Als huurder moet je zelf aan deze richtlijnen voldoen, garantstelling van derden is niet mogelijk. Daarnaast is het belangrijk dat je geen negatieve BKR registratie hebt.

Zodra de verhuur start, kun je het online inschrijfproces starten. Hier wordt gevraagd om gegevens over je inkomen in te vullen. Aan de hand van de documenten die worden opgevraagd, wordt vervolgens gecontroleerd of je aan de inkomenseis voldoet.

 

Welke documenten moet ik uploaden?

Tijdens de inschrijving worden er documenten opgevraagd. Dit zijn voornamelijk documenten gerelateerd aan je identiteit en je inkomen. Welke documenten dit precies zijn, hangt dus af van jou persoonlijke situatie. Tijdens het inschrijfproces krijg je hier meer uitleg over en zie je in jouw persoonlijk dossier welke documenten er worden gevraagd. Hier lees je alvast een lijstje met het soort documenten dat je kunt verwachten.

Loondienst:

– Kopie geldig legitimatiebewijs van aanvrager en eventuele overige aanvrager
– Verklaring verhuurder/beheerder/eigenaar/hypotheekhouder van huidige woning met bevestiging van goed betalingsgedrag. Indien inwonend dan graag een uittreksel uit het bevolkingsregister.
– Werkgeversverklaring(en)
– Gewaarmerkte kopie arbeidsverleden en loongegevens van het UWV. Klik hier om te zien hoe je dit document kunt opvragen: Handleiding UWV formulier aanvragen DigiD. Houdt er rekening mee dat je dit document alleen kunt aanvragen met je DigiD.
– Jaaropgave afgelopen jaar
– In geval van een uitkering: bewijs van toekenning uitkering
– In geval van scheiding: echtscheidingsconvenant
– Uittreksel uit het bevolkingsregister

Voor zzp –er, zelfstandig ondernemers, directeur/aandeelhouders bovendien:

– Recente accountantsverklaring met balans en winst/verliesrekening over het afgelopen 2 jaar
– Een inschatting, door een accountant opgesteld, van het verwachte resultaat van het komende boekjaar
– Recent uittreksel Kamer van Koophandel
– Bankgarantie van minimaal 3 maanden
– Verklaring IB60

Voor gepensioneerden:

In plaats van een werkgeversverklaring en salarisstrook kan worden volstaan met kopieën van de jaaropgaven van het afgelopen jaar.

Huren
Is het schilderen van de wanden toegestaan?

Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak inrichten en decoreren. Dus je mag wanden `sausen` of (opnieuw) behangen.  Houd er rekening mee dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in het oorspronkelijke staat moet terugbrengen. 

Kozijnen en deuren mag je niet schilderen. Boren in tegels (badkamer, toilet, keuken) is niet toegestaan.

Waar kan ik mijn fiets stallen?

De woningen hebben een eigen tuin, met daarin een buitenberging. Je hebt een toegangspoort, het is dus mogelijk om je fiets in de berging of elders in je tuin te stallen.

Huren is slim en luxe! Waarom?

Huren is zorgeloos en luxe. Je weet namelijk waar je financieel aan toe bent. Je hebt vaste maandlasten en geen uitgaven voor groot onderhoud. En het risico van waardevermindering van de woning ligt bij de verhuurder. Ook is huren flexibel. Je huurt een woning namelijk voor minimaal 1 jaar, waarna de overeenkomst opzegbaar is per eerste van de volgende maand, met 1 maand opzegtermijn.

Daarnaast geniet je van een modern duurzaam huis, met een luxe badkamer en complete keuken met kwalitatieve apparatuur, en lage energielasten. Zonder daar zelf investeringen voor te doen. Is er eens iets stuk en is er een reparatie noodzakelijk? Dan staan wij voor je klaar!

Wat is de minimale huurtermijn?

Je huurt voor minimaal 1 jaar. Daarna is de huurovereenkomst te beëindigen per de eerste van de volgende maand + 1 maand. Een voorbeeld: je geeft op 19 april aan dat je de huur wilt opzeggen, dan beëindigt de huurovereenkomst op 1 juni. 

Waar kan ik mijn auto parkeren?

De woningen krijgen een eigen parkeerplaats in naastgelegen parkeerhof.

Opleveringsniveau/oplevering
Is het schilderen van de kozijnen en wanden toegestaan?

De kozijnen en wanden zijn in een neutrale kleur afgewerkt. Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak maken. Dus je mag wanden schilderen of behangen. Houd er wel rekening dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen.

Het is niet toegestaan om te boren in tegelwerk (badkamer, toilet op de begane grond, keuken)

Is er een afzuigsysteem in de woning geplaatst?

In je woning wordt een ventilatiesysteem aangebracht op basis van natuurlijke toevoer van lucht en mechanische afvoer van binnenlucht. De natuurlijke toevoer geschiedt via zelfregulerende roosters in de kozijnen. Via kanalen wordt de binnenlucht afgezogen in de keuken, toilet, badkamer. In de woonkamer en in de badkamer bevinden zich een bediening.

Hoe wordt de tuin opgeleverd?

Via de deur in de woonkamer kom je op het terras welke is betegeld tot ongeveer 2 meter vanaf de woning. Vanaf de voordeur is er een looppad naar de parkeerplaats en de berging in de achtertuin.  Alle woningen krijgen een hek met hedera aan de achtergevel en bij de parkeerplaatsen. Verder een gaashek tussen de tuinen onderling (achtergevel). Aan de voorgevel komt een haag die in stand moet worden gehouden.

Hoe zijn de keuken en badkamer afgewerkt?

In elke woning zit een moderne keuken van Keller. De opstelling staat weergegeven op de plattegronden. De kasten zijn wit, het aanrechtblad is zwart composiet.  De inbouwapparatuur is van Siemens en bestaat uit een inductiekookplaat, afzuigkap, vaatwasser, koel-/vriescombinatie en een combioven.

De inrichting van de badkamer staat weergegeven in de plattegronden van de brochure. Boven de wastafel hangt een spiegel en een keramische planchet. De tegels op de vloer zijn antraciet kleur en 30 X 30 cm, de tegels op de wand zijn hoogglans wit en 15X30 cm (liggend)

Wanneer zijn de woningen gereed en zou ik kunnen verhuizen?

De blokken in Park Centraal worden gefaseerd opgeleverd:

Blok 16 wordt 20 oktober opgeleverd
Blok 11 wordt op 6 november opgeleverd
Blok 6 wordt op 15 december opgeleverd

 

Vele professionals op de bouw zijn dagelijks bezig om deze mooie woningen op tijd op te kunnen leveren. Maar er kunnen onvoorziene omstandigheden zijn die de bouw vertragen. Hierbij kun je denken aan weersomstandigheden zoals harde wind of vorst, maar ook het aanleveren van afbouwmateriaal.