INTERVIEW

VOOR JE HET WEET WORDT JE HONDERD

Nu wonen ze nog in het afgelegen Zwiggelte, een plaatsje in Drenthe, maar al een tijdje staan de verhuisdozen hoog opgestapeld. Frans Claassen (68) en Nelleke Manche (71) dachten het zes jaar geleden zeker te weten. Van het drukke Leiden verhuisden zij naar de rust van Drenthe. Ver weg van alle drukte en hectiek wilden zij samen oud worden op een plek waar de tijd af en toe lijkt stil te staan. 
“Maar”, zegt Nelleke terwijl zij een wijsvinger omhoog steekt om het bezoek te attenderen op de fraaie uithalen van een merel, “Het is hier toch wel heel erg stil.” Het stel geniet volop van de rust, maar zeggen ze met een toegeeflijke glimlach, ze houden toch ook van het sociale en culturele leven en daar is in Zwiggelte nu eenmaal weinig sprake van. 

Dichtbij ziekenhuis

Na lang zoeken, vonden zij een huurappartement in High Park in Arnhem. Nelleke kent de stad goed, zij is er opgegroeid en Frans stelt, “Het is een stad waar je de drukte op kunt zoeken, maar het is ook een groene stad, met veel parken en dat past bij ons.” De gezondheid van Nelleke heeft ook een rol gespeeld bij de beslissing om voor Arnhem te kiezen. Zij lijdt aan de ziekte van Parkinson waar zij luchtig over praat, maar toch moet zij toegeven dat zij het een rustig en veilig idee vindt dat ze straks dichtbij het ziekenhuis woont. Nu moet zij voor haar behandeling nog naar Groningen. Frans vult aan “Sowieso is het op onze leeftijd een voordeel als alles gelijkvloers is.” High Park is de naam van een appartementengebouw van twaalf verdiepingen in het voormalige girokantoor. Nelleke enthousiast “Dat gebouw ken ik natuurlijk nog.” Vanaf de derde verdieping is er plek voor 203 appartementen met vrijwel allemaal een balkon of terras. Nog maar pas geleden zijn Nelleke en Frans nog gaan kijken bij de bouw. “Het is inderdaad een park.”


Luxe ingericht

De zoektocht naar hun nieuwe woning, viel het stel niet mee. “Veel woningen zijn te duur, te klein en ook nog eens snel weg” aldus Frans. De opzet van High Park waar gehuurd en gekocht kan worden in verschillende prijsklassen, sprak hun aan. Nelleke stellig “Ik vind het een prachtig project omdat ze verder kijken dan hun neus lang is. Want de mensen met een iets dunnere portemonnee kunnen er ook terecht.” Zij hebben een vierkamerappartement gehuurd op de vijfde etage. Frans praktisch “Volgens mij moet er alleen nog vloerbedekking in.” Nelleke met een serieus gezicht, “Het is gewoon luxe ingericht, de keuken, de badkamer, het is allemaal strak en modern en daar houden wij allebei van.”
Maar na de zes stille en rustige jaren in Zwiggelte verheugen zij zich het meest op de gezelligheid van de stad die vanaf High Park goed bereikbaar is. Nelleke “Als je onder de Velperpoort door gaat, sta je eigenlijk al in de stad. En je hebt het modekwartier vlakbij.”

Midden in het leven

Zij reizen nog regelmatig, al is het maar naar de zoon van Frans die in Barcelona woont of naar hun favoriete vakantieland Oostenrijk. Nelleke verwacht wel dat ze nog wel eens een dagje Drenthe gaan doen, “want het is hier natuurlijk prachtig.” 
Maar inmiddels kunnen ze niet wachten om de volgende stap te zetten in hun leven. Nelleke “Je moet op deze leeftijd niet te lang wachten met dat soort beslissingen. Voor je het weet, word je honderd en dan is het toch fijn als je op een plek woont waar je nog midden in het leven staat en de gezondheidszorg bij wijze van spreken om de hoek is.”